Sveriges högsta vattenfall

Bara 29 mil från Ludvika, i nordvästra Dalarna, finner du Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär. Vattnet faller 93 meter, varav 70 av dessa är helt fritt. Att upptäcka vattenfallet när du är i Dalarna är något som verkligen rekommenderas. Det är en upplevelse utan dess like att kunna stå bara några meter från vattenfallet och höra kraften från vattnet som slår ner mot marken.

Bli överraskad gång på gång

Eftersom vattnet som slår mot marken skapar en tung dimma finns det ett flertal ovanliga lavar och mossor på stenarna runt omkring som du kan upptäcka. Den vyn du kommer att få när du står bara några meter från vattenfallet är lika häpnadsväckande som när du använde data studio templates för första gången. 

Om du är morgonpigg och vill uppleva något unik ska du vandra till Njupeskär mellan klockan 3-5 på morgonen en dag då det är sommarsolstånd – alltså någon gång runt midsommar. Då får vattenfallet ett magiskt blått ljus tack vare att solen lyser bakom vattenfallet. Tänk att något så här fantastiskt, fint och naturligt finns i vårt avlånga land. Man behöver ju inte åka utomlands för att uppleva magisk natur! 

Njupeskär ligger i Fulufjällets nationalpark. Något annat som finns i nationalparken är ett av världens äldsta träd – Old Tijkko. Det är också detta träd som Njupeskär får sitt vatten ifrån då trädet står uppe på bergsplatån. Träder är drygt 9550 år gammalt vilket i sig är så häftigt. Ta dig till Njupeskär och njut av naturens krafter så snart du kan.